Sokáig látható volt hazánkban a tévéreklám, mely szerint az aszpirin védi a szívet, ezért sok egészséges ember kezdte el szedni megelőzési céllal. Amerikában közel 10 millió ember szed naponta aszpirint. Ennek oka az 1989-es, egészséges emberek vizsgálatáról szóló tanulmány (Physicians’ Heart Study, 1989), mely szerint a halálos és nem halálos kimenetelű szívizom infarktus esetek száma csökkent az aszpirin napi 100 mg szedésével, ugyanakkor a magas vérzési kockázatról nem esett szó.

A lényegesebb újabb  tanulmányok:

ARRIVE magas kockázatú vagy mérsékelt kockázatú csoportot vizsgált.

ASPREE vizsgálat során egészséges, 70 évnél idősebbek férfiaknál 100 mg aszpirin nem javította az összhalálozási statisztikát, nem volt előnyös hatása a kardiovaszkuláris mortalitásra, ugyanakkor megnövekedett a súlyos vérzések száma.

ASCEND vizsgálatban cukorbetegek körében, koszorúér betegség bizonyítéka nélküli esetekben az aszpirin elsődleges megelőzésként történő alkalmazása ugyan a súlyos kardiovaszkuláris megbetegedés rizikóját 12 %-al csökkentette, de ugyanakkor súlyos vérzés rizikóját 29 %-al növelte.

Az azóta elvégzett metaanalízis adatok (11 tanulmány 157 248 résztvevővel) azt mutatták, hogy nem volt előnye az aszpirin szedésének sem a kardiovaszkuláris mortalitásban sem a stroke-ban, az aszpirin előnye, – ha van ilyen-, többnyire a myokardiális infarktus mérsékelt csökkenéséhez kapcsolódik, és ez bizonyos mértékben ellensúlyozza a túlzott vérzés egyensúlyát. A fenti vizsgálatokból publikált cikkekben az aszpirin primer prevenciókénti rendszeres szedésének kevés előnyét és jelentős kockázatát – nem ritkán súlyos, néha életveszélyes vérzést – jeleztek. Megfelelő vércukor, vérnyomás és vérzsír kontroll mellett, nem dohányzó pácienseknél nincs szükség aszpirin adására elsődleges megelőzésben. Az európai irányelvek, amelyeket legutóbb 2016-ban frissítettek, nem javasolnak aszpirint a CVD elsődleges megelőzésére.

Források:

Marco Valgimigli:The Remarkable Story of a Wonder Drug, Which Now Comes to an End in the Primary Prevention Setting: Say Bye-bye to Aspirin! Eur Heart J.2019; 40(7):618-620.

Ridker PM: Should Aspirin Be Used for Primary Prevention in the Post-Statin Era? N Engl J Med 2018; 379:1572-4.

ASCEND: A Study of Cardiovascular Events in Diabetes; ARRIVE: Aspirin to Reduce Risk of Initial Vascular Events; ASPREE: Aspirin in Reducing Events in the Elderly; JPAD: Japanese Primary Prevention of Atherosclerosis With Aspirin for Diabetes; JPPP: Japanese Primary Prevention Project; WHS: Women’s Health Study; PPP: Primary Prevention Project; TPT: Thrombosis prevention trial; HOT: Hypertension Optimal Treatment; PHS: Physicians’ Health Study; BMD, British male doctors.