Az életmódváltás hosszú időt vesz igénybe, ezért sok türelmet és önfegyelmet kíván.  A pontos cél kitűzése után egy egyéni program megfogalmazása szükséges: testsúlycsökkentés, a fizikai aktivitás fokozása, kalória- és konyhasóbevitel csökkentése, az alkoholfogyasztás megszüntetése, vagy alacsony szintre csökkentése, a dohányzás elhagyása. Általában 3-6-12 hónapra, évekre érdemes tervezni. Naplószerű dokumentálás javasolt – naponta az elért eredményekkel. A sikerek elérésekor kisebb jutalmat érdemes kitűzni magunknak (pl. kisadagú „tiltott” gyümölcsöt, kis édességet, stb.). A hypertoniás esetekben a kezelőorvos támogatása és felügyelete is javasolt.

Hipertóniás étrendi javaslatok

Ne térjünk el lényegesen a megszokottól! A konyhasó (NaCl) bevitelt napi 6 g alá célszerű vinni. Érdemes tanulmányozni az ételek sótartalmát, mert egyesek 10 dekánként akár 3-4 g konyhasót is tartalmazhatnak! A nátrium-glutamát (E-621 kódszámú) ételízesítő, mely a legtöbb felvágottban ismeretlen mennyiségben van, szintén emeli a vérnyomást (a szervezetben nátriumra bomlik le). Túlsúly vagy elhízás esetén az egyes étkezések mennyiségét kell csökkenteni. Érdemes kalóriatáblázattal megtervezni és ellenőrizni a kalória-bevitelt. Kerüljük, vagy csökkentsük a „mega” kalóriákat”: alkoholok, cukros üdítők, édességek, tésztafélék, ropi, chips-ek. Fontos a zsír fogyasztás csökkentése is (nem teljes elhagyása), így a koleszterin-bevitel is mérsékelhető. Tej, gyümölcs és zöldségfélék nagyobb arányú fogyasztásával lehet fokozni a kálium, kalcium, magnézium bevitelt.

Hipertónia-magas vérnyomás  kezelése: a mediterrán étrend

Csökkenti a szív és érrendszeri betegségek arányát, sőt bizonyos daganatos betegségek előfordulását is. Az étrend alapelvei:

  • Növényi eredetű ételek nagyarányú bevitele (gyümölcs, zöldség, magvak)
  • Minimálisan feldolgozott, szezonális friss és helyileg termesztett ételek
  • Naponta friss gyümölcs, a koncentrált cukrot vagy mézet tartalmazó édesség ritkán
  • A zsír helyett olívaolaj
  • Tejtermékek (elsősorban sajt és joghurt) napi fogyasztása mérsékelt mennyiségben
  • Hal és baromfi mérsékelt mennyiségben
  • Hetente 0-4 tojás fogyasztása
  • Vörös húsok kis mennyiségben
  • Napi 2-3 dl-nél nem több bor

Hipertónia-magas vérnyomás: a dohányzás káros hatása

Részletes, fokozatos csökkentés alig vezet sikerhez. A dohányzás a hypertoniával együtt felelős a szív- és érrendszeri halálozások 1/5-ért. Minél több évig dohányzik valaki és minél többet, annál nagyobb a veszélye, hogy nála súlyos koszorúér betegség alakul ki. Magas vérnyomás és kóros össz.- és LDL koleszterin-érték mellett a dohányzás nagymértékben növeli a szív- és érrendszeri veszélyeztetettséget. Káros hatása erősebben érvényesül nőknél és a fiataloknál. A passzív dohányzás ugyanolyan mértékben emeli a kockázatot, mint az aktív dohányzás.

Orvos vagy gyógyszerész segítségével nagyobb eredményt érhet el, ha elhatározta, hogy abbahagyja a dohányzást.