Az életmódváltás hosszú időt vesz igénybe, ezért sok türelmet és önfegyelmet kíván. A pontos cél kitűzése után egy egyéni program megfogalmazása szükséges: testsúlycsökkentés, a fizikai aktivitás fokozása, kalória- és konyhasóbevitel csökkentése, az alkoholfogyasztás megszüntetése, vagy alacsony szintre csökkentése, a dohányzás elhagyása. Általában 3-6-12 hónapra, évekre érdemes tervezni. Naplószerű dokumentálás javasolt – naponta az elért eredményekkel. A sikerek elérésekor kisebb jutalmat érdemes kitűzni magunknak (pl. kisadagú „tiltott” gyümölcsöt, kis édességet, stb.). A hypertoniás esetekben a kezelőorvos támogatása és felügyelete is javasolt.
Hipertóniás étrendi javaslatok
Ne térjünk el lényegesen a megszokottól! A konyhasó (NaCl) bevitelt napi 6 g alá célszerű vinni. Érdemes tanulmányozni az ételek sótartalmát, mert egyesek 10 dekánként akár 3-4 g konyhasót is tartalmazhatnak! A nátrium-glutamát (E-621 kódszámú) ételízesítő, mely a legtöbb felvágottban ismeretlen mennyiségben van, szintén emeli a vérnyomást (a szervezetben nátriumra bomlik le). Túlsúly vagy elhízás esetén az egyes étkezések mennyiségét kell csökkenteni. Érdemes kalóriatáblázattal megtervezni és ellenőrizni a kalória-bevitelt. Kerüljük, vagy csökkentsük a „mega” kalóriákat”: alkoholok, cukros üdítők, édességek, tésztafélék, ropi, chips-ek. Fontos a zsír fogyasztás csökkentése is (nem teljes elhagyása), így a koleszterin-bevitel is mérsékelhető. Tej, gyümölcs és zöldségfélék nagyobb arányú fogyasztásával lehet fokozni a kálium, kalcium, magnézium bevitelt.
Hipertónia-magas vérnyomás kezelése: a mediterrán étrend
Csökkenti a szív és érrendszeri betegségek arányát, sőt bizonyos daganatos betegségek előfordulását is. Az étrend alapelvei:
- Növényi eredetű ételek nagyarányú bevitele (gyümölcs, zöldség, magvak)
- Minimálisan feldolgozott, szezonális friss és helyileg termesztett ételek
- Naponta friss gyümölcs, a koncentrált cukrot vagy mézet tartalmazó édesség ritkán
- A zsír helyett olívaolaj
- Tejtermékek (elsősorban sajt és joghurt) napi fogyasztása mérsékelt mennyiségben
- Hal és baromfi mérsékelt mennyiségben
- Hetente 0-4 tojás fogyasztása
- Vörös húsok kis mennyiségben
- Napi 2-3 dl-nél nem több bor
Hipertónia-magas vérnyomás: a dohányzás káros hatása
Részletes, fokozatos csökkentés alig vezet sikerhez. A dohányzás a hypertoniával együtt felelős a szív- és érrendszeri halálozások 1/5-ért. Minél több évig dohányzik valaki és minél többet, annál nagyobb a veszélye, hogy nála súlyos koszorúér betegség alakul ki. Magas vérnyomás és kóros össz.- és LDL koleszterin-érték mellett a dohányzás nagymértékben növeli a szív- és érrendszeri veszélyeztetettséget. Káros hatása erősebben érvényesül nőknél és a fiataloknál. A passzív dohányzás ugyanolyan mértékben emeli a kockázatot, mint az aktív dohányzás.
Orvos vagy gyógyszerész segítségével nagyobb eredményt érhet el, ha elhatározta, hogy abbahagyja a dohányzást.