Rohanó világunkban, a túlterhelt orvosnak kevés ideje jut részletes magyarázat adására, pedig az érdeklődő betegek, hozzátartozóik joggal szeretnék tudni, hogy a leletbe, zárójelentésbe írt diagnózisok-kifejezések lefordításán túl mi ezek jelentése-jelentősége.

Az internet információhalmaza pedig, a szakismeretek hiányában, gyakran tévútra vezeti a laikusokat. Az orvosi nyelv heterogén: görög, latin, angol és német kifejezésekkel jelöli a különböző tüneteket, betegségeket, gyógymódokat. A szakkifejezések nem fejthetőek meg hagyományos szótárakkal, ugyanis az orvosi szóhasználatban az idegen kifejezések részben eltorzultak, gyakran sajátos, más jelentésűek. A kardiológia pedig, mint az orvoslás minden más, speciális területe, sajátos nyelvezettel rendelkezik: szakkifejezései, rövidítései gyakran még az ebben nem járatos orvos számára is fejtörést okozhatnak, különösen nehezen érthetőek a laikusoknak. A kislexikon ebben is segítséget ad: a mintegy 2000 kardiológiai és hipertonológiai szakkifejezés magyarításán, a rövidítések feloldásán túl, jól érthető szócikkek formájában adja magyarázatukat.

A szótárformában szerkesztett könyv konkrét egészségügyi ismeretterjesztő hasznán túl tárgyszerű hangütésével, a tényeknek gondolkozásra késztető feltárásával partnernek tekinti az olvasóját. Nem az olvasmányosság a fő célkitűzése, hanem a tájékoztatás körültekintő pontossága. Ezért ha az egyes szócikkekben (leginkább talán a tömörség miatt) kikerülhetetlennek véli a szakkifejezések vagy idegen szavak használatát, akkor magyarázatukat is megadja a kezdőbetűjüknek megfelelő szócikkben. A különféle orvosi tevékenységeket jellemző, ismertető kifejezéseken kívül konkrét betegségek okaival, tüneteivel, lefolyásával, orvoslásával is foglalkozik. A kardiológiai szókészletet és magyarázatukat a szerző elsősorban saját 40 éves kardiológiai gyakorlatából, valamint a forrásmunkákban felsorolt szakkönyvekből, irányelvekből merítette.

Ajánlható minden, a kardiológia iránt érdeklődőnek, haszonnal forgathatják egyetemisták, egészségügyi dolgozók is.