Rizikófaktorok, más néven kockázati tényezők mindazok amelyek elősegíthetik a szívkoszorú- ér betegség (szívinfarktus), agyi érbetegség (stroke) kialakulását. A kockázati tényezők megszüntetésével megelőzhetővé válnak a fenti betegségek.

Tradicionális rizikófaktorok

  • Hipertónia
  • Hasi elhízás
  • Zsíranyagcsere zavar (Hyperkoleszterinémia: emelkedett LDL koleszterin triglycerid, csökkent HDL koleszterin szintek)
  • Dohányzás

Egyéb rizikófaktorok

  • Inzulinrezisztencia (cukorbetegséget megelőző állapot az ún prediabetes)
  • Húgysavszint emelkedés
  • Alvási apnoe (alváskor légzéskimaradás)
  • Lp(a) szint ( speciális vérzsír-fehérje) emelkedés
  • Apo-B szint ( speciális vérzsír-fehérje emelkedés
  • Apo A szint( speciális vérzsír-fehérje) csökkenés
  • Gyulladásos markerek emelkedése (pl CRP)
  • Protrombotikus kockázat jelzői (pl fiobrinogren szint)
  • Homocystein szint emelkedés

Diagnosztikai Központunkban lehetőség van a fenti összes rizikófaktor megállapítására, s ezek csökkentésére, megszüntetésére.

Kockázat besorolás szív érrendszeri betegségeknél

Ez a rizikófaktorok (kockázati tényezők) megállapítása révén történik. Rizikófaktorok, más néven kockázati tényezők mindazok amelyek elősegíthetik a szívkoszorú- ér betegség (szívinfarktus), agyi érbetegség (stroke) kialakulását. A kockázati tényezők megszüntetésével megelőzhetővé válnak a fenti betegségek.

Kis, közepes és nagy kockázatú kategóriák vannak a rizikótényezőktől és a már jelenlévő kardiovaszkuláris-, anyagcsere-betegségtől (vérzsír, cukorbetegség, elhízás ) függően.

Ismerje meg az Ön kardiovaszkuláris rizikóstátuszát!

Diagnosztikai Központunkban lehetőségünk van részletes kockázat besorolásra a szív és érrendszeri betegségeknél. (Ezt a III. Magyar Kardiovaszkuláris Konszenzus Konferencia ajánlása, Budapest 2014., alapján végezzük).

Célértékek

A célérték az a kívánatos érték pl. testsúly vagy vércukor, vérzsír érték, melynek elérése illetve szinten tartása révén megelőzhetőek a kardiovaszkuláris betegségek (szívkoszorúér betegség, szívinfarktus, stroke, érszűkület). A célértékek megállapítása az eddigi szakirodalmi adatok alapján történik ( több orvosi szakágban, nemzetközi tudományos együttműködések révén, sok tízezer beteg ellenőrzött (tényeken alapuló) klinikai vizsgálatainak adatainak felhasználásával történik.

    • Célértékek elhízásban

Ha már van szív-érbetegség, érszűkület:
Haskörfogat: < 94cm férfiaknál és < 80cm nőknél

Ha még nincs szív érrendszeri tünet
Haskörfogat: < 102cm férfiaknál és < 88cm nőknél

    • Célértékek cukorbetegségben

Éhomi vércukor < 6,0 mmol/l

Étkezés utáni vércukor < 7,5 mmol/l

HbA1C érték < 6 % (2-es típusú diabetesben) < 8 %

Vérnyomás: <140/85

Összkoleszterin < 4,5 mmol/l, LDL koleszterin < 2,5 mmol/l

    • Célértékek hipertóniában

Kardiovaszkuláris tünetmentes állapot: < 140/90

Nagy kockázat esetén: < 130/80

Az alábbi betegségeknél is < 130/80

    • Cukorbetegség
    • Krónikus veseelégtelenség
    • Szív érrendszeri betegség
    • Érszűkület
    • Stroke

Diagnosztikai Központunkban lehetőségünk van részletes kockázat-besorolásra a szív és érrendszeri betegségeknél (ezt a III. Magyar Kardiovaszkuláris Konszenzus Konferencia ajánlása, Budapest 2014 , alapján végezzük). Ez után megfelelő nem gyógyszeres és gyógyszeres módszerekkel tudjuk a kockázatokat csökkenteni, kedvezően befolyásolni (életmódváltozás, táplálkozás fizikai aktivitás növelés. Egyedi életmód, életvezetési, kardiofitnessz programok).

Photo via Visualhunt.com