Prof. Dr. Szauder Ipoly a webbeteg.hu oldalon megjelent cikke.

Jól ismeretes a klinikai gyakorlatból, hogy a betegek általában túlértékelik az alacsony vérnyomás jelentőségét, önálló betegségnek gondolva. Tévhit azonban, hogy az alacsony vérnyomás öl. Tisztázzuk a félreértéseket!  

A krónikusan alacsony vérnyomás (mint önálló betegség) nem öl, ha pedig az alacsony vérnyomás más betegség tünete (részjelensége), akkor sem az alacsony vérnyomás, hanem az alapbetegség öl!  

A magas vérnyomás esetében nincs szó erek átszakításáról, sem belső vérzésről, többnyire az érbelhártya repedhet meg a magas vérnyomástól. Az egyéb érrepedések hátterében vagy genetikai eredetű kötőszöveti betegség vagy arterioszklerózis (érelmeszesedés) áll. De ezen esetekben sem szakad át az érfal.

 • A krónikusan alacsony vérnyomás esetében még van akkora a vérnyomás, hogy a vese, máj stb. megfelelően működjék. Alacsony vérnyomás mellet legfeljebb abban az esetben fordulhat elő, hogy nem kerül sor a bomlástermékek elszállítására és a szervezet méregtelenítésére, ha a páciens presokkos vagy sokkos állapotban (szisztolés vérnyomás 80-70 Hgmm vagy ez alatti) van, de ezt a kórképet már nem alacsony vérnyomásnak nevezzük.  
 • Amikor a vér a belekhez áramlik, az vérnyomás emelkedést okoz, ugyanis szűkebb (nagyobb ellenállású) ereken kell áthajtania a szívnek ugyanannyi vért.  
 • A túlevő vérnyomása azért eshet le, mert az extrém mértékű étel tömeg a gyomrot hirtelen kitágítja, ún. atoniát hoz létre, mely súlyos vegetatív és keringési tünetekkel, vérnyomáseséssel, akár halálos szövődménnyel is járhat (tanulságos szépirodalmi példa erre Kis János esete Móricz Zsigmond „Tragédia” című novellájában).  
 • A sportolás vérnyomásemelő hatása nem kóros, ez a szervezet alkalmazkodása a fizikai terheléshez, különben az izmok, s egyéb szervek nem kapnának megfelelő mennyiségű vért.
 • A meglassult szívverés általában nem csökkenti a nyomást az erek falában, sportolóknál pl. a lassú szívverés ugyanolyan vérnyomással jár, mint a kevésbé lassú szívverésűeknél.
 • Más a helyzet szívritmuszavarokban, amikor nemcsak igen lassú a szívverés, hanem a terheléshez, sem tud alkalmazkodni, azaz nem emelkedik a szívverés szám terhelésre – ezért alacsony a vérnyomás. A szívizom elégtelen működésének (a szívelégtelenségnek) egyik tünete lehet az alacsony vérnyomás.

Szakirodalmi áttekintés az alacsony vérnyomásról

Az alacsony vérnyomás egy összefoglaló elnevezés mely különböző okokból eredő alacsony vérnyomásokat foglalja össze, ezért nem lehet egységes magyarázatot és kezelési javaslatot adni.

1. Krónikusan alacsony vérnyomás  

Önálló betegségnek tekinti a szakirodalom az ún. krónikusan alacsony vérnyomást. Ez a leggyakoribb formája az alacsony vérnyomásnak, fiatalok, többnyire hölgyek betegsége, különféle vegetatív idegrendszeri zavarokon alapul és vegetatív zavarokkal jár: kéz-láb hidegség, zsibbadás, verejtékezés, bizonytalan mellkasi fájdalom, szapora szívverés, gyengeségek, szédülékenység, szorongás, frontérzékenység stb. A közölt vizsgálatok szerint azonban itt nem az alacsony vérnyomás, hanem a vegetatív tünetek okozzák a panaszokat. Kezelése főként a vegetatív idegrendszerre kedvezően ható rendszeres sport (cardiotréning hatással) jóga, relaxációs, meditációs gyakorlatok, nyugtató készítmények, nem pedig a pihenés. A bő folyadékfogyasztás vagy izgatószerek (coffein ) általában nem segítenek, gyakran felerősíthetnek bizonyos  kellemetlen tüneteket.

2. Ortosztatikus hipotónia

Az ún. ortosztatikus hipotónia is önálló kórkép: hirtelen felálláskor leesik a vérnyomás és megszédülés alakulhat ki. Időseknél, nyaki érkeringési zavaroknál, bizonyos szívbetegségeknél, vérnyomáscsökkentő szedésénél gyakori. Kezelése: nem hirtelen felállás mellett, az okot kell kezelni.

3. Betegségek tünete

Az összes többi alacsony vérnyomás valamilyen más betegségnek a tünete, illetve részjelensége:

 • Hormonális betegségek (pajzsmirigy, mellékvese, agyalapi mirigy alulműködés).
 • Szívbetegségek (szívelégtelenség,  billentyű betegségek, ritmuszavarok).
 • Fertőzések (szeptikus állapotok).
 • Súlyos senyvesztő pl. daganatos betegségek.
 • Hematológiai betegségek ( vérszegénységek, leukemiák).
 • Gastroenterológiai betegségek (máj, gyomor, belek).
 • Vesebetegségek.
 • Idegrendszer betegségei. Súlyos allergiás reakció.
 • Mérgek: alkohol szénmonoxid, opiát.
 • Gyógyszerhatás: vízhajtók, vérnyomáscsökkentők, nyugtatók.

A fenti esetekben nem az alacsony vérnyomás öl, hanem az alapbetegség és értelemszerűen az alapbetegséget kell kezelni, attól várható az alacsonyabb vérnyomás megszűnése is.