A derékméret jelzi a veszélyes hasi zsírtöbbletet – férfiaknál 102 cm-nél nagyobb, nőknél  88 cm- nél nagyobb jelentős kockázatot mutathat.  Itt olyan zsírsejtek halmozódnak fel, melyek az erek károsodását, az érelmeszesedést elősegítő anyagokat termelnek. Sikeres a fogyásnál a derékméret jelentősen csökken, a hypertonia is javul!

 

Hipertóniában-magas vérnyomásban elhízás elleni ajánlott és nem ajánlott ételek

ajánlottnem ajánlott
Húsok és felvágottakzsírszegény húsok (pl.: nyúl, pulyka, vadhúsok, sovány borjú és marhahús); zsírszegény felvágottak (pulykából)(pl.: disznóhús, kacsa, liba, hurka); sóban és zsírban gazdag felvágottak, kolbászok, füstölt áruk
Halételeksó- és zsírszegény halfélék, (tonhal, busa)füstölt vagy marinírozott halak (sós hering makréla, szardella, olajos szardínia); zsírban gazdag halfélék (angolna, ponty); kagyló és rákfélék
Zsírok és olajoknövényi eredetű zsírok és étolajak (napraforgóolaj, kukoricacsíraolaj); zsírszegény vaj és margarin kis mennyiségbennagy mennyiségű vaj, disznózsír, szalonna, margarin, majonéz
Tojásegyéb tojásételekzsíros és sós tojásételek, sós főtt tojás
Tej és tejtermékekzsírszegény tej és tejtermékek (sovány túró, sovány joghurt); só- és zsírszegény sajtfélék (45% zsírtartalomig max. napi 50g)magas zsírtartalmú tejtermékek (tejszín stb.) zsírban és sóban gazdag sajtok (parmezán, juhsajt, ömlesztett sajtok)
Zöldségek, salátákminden fajta zöldség és salátazöldségkonzervek, készáruk
Burgonyaburgonyapüré, főtt burgonyahasábburgonya, chips és egyéb készáruk
Gyümölcsminden fajta gyümölcs
Gabonafélék (kenyér és tésztafélék, rizs)sószegény kenyérfélék, magos kenyér korlátozott mennyiségben (200-300g naponta)erősen sózott pékáruk (pl.: sóskifli)
Cukor, édességek, süteményekkis mennyiségben, a zsírszegény süteményeket előnyben részesíteninagy mennyiségben édességek és sütemények
Fűszerekegyéb fajták só hozzáadása nélkülfűszerkeverékek, leveskocka, levespor, mustár, ketchup, paradicsompüré
Italokalacsony nátrium tartalmú ásványvíz, gyümölcslé, tea, kávé kis mennyiségbenmagas nátrium tartalmú ásványvíz nagy mennyiségű zöldséges ivólé, alkohol
Elkészítés módjamódja párolás, dinsztelés, grillezés, hirtelen sütés, forrázászsírban és sóban gazdagon (pl.: fritőzben sütés, marinírozás, panírozás és olajban pácolás)