A derékméret jelzi a veszélyes hasi zsírtöbbletet – férfiaknál 102 cm-nél nagyobb, nőknél 88 cm- nél nagyobb jelentős kockázatot mutathat. Itt olyan zsírsejtek halmozódnak fel, melyek az erek károsodását, az érelmeszesedést elősegítő anyagokat termelnek. Sikeres a fogyásnál a derékméret jelentősen csökken, a hypertonia is javul!
Hipertóniában-magas vérnyomásban elhízás elleni ajánlott és nem ajánlott ételek
ajánlott | nem ajánlott | |
Húsok és felvágottak | zsírszegény húsok (pl.: nyúl, pulyka, vadhúsok, sovány borjú és marhahús); zsírszegény felvágottak (pulykából) | (pl.: disznóhús, kacsa, liba, hurka); sóban és zsírban gazdag felvágottak, kolbászok, füstölt áruk |
Halételek | só- és zsírszegény halfélék, (tonhal, busa) | füstölt vagy marinírozott halak (sós hering makréla, szardella, olajos szardínia); zsírban gazdag halfélék (angolna, ponty); kagyló és rákfélék |
Zsírok és olajok | növényi eredetű zsírok és étolajak (napraforgóolaj, kukoricacsíraolaj); zsírszegény vaj és margarin kis mennyiségben | nagy mennyiségű vaj, disznózsír, szalonna, margarin, majonéz |
Tojás | egyéb tojásételek | zsíros és sós tojásételek, sós főtt tojás |
Tej és tejtermékek | zsírszegény tej és tejtermékek (sovány túró, sovány joghurt); só- és zsírszegény sajtfélék (45% zsírtartalomig max. napi 50g) | magas zsírtartalmú tejtermékek (tejszín stb.) zsírban és sóban gazdag sajtok (parmezán, juhsajt, ömlesztett sajtok) |
Zöldségek, saláták | minden fajta zöldség és saláta | zöldségkonzervek, készáruk |
Burgonya | burgonyapüré, főtt burgonya | hasábburgonya, chips és egyéb készáruk |
Gyümölcs | minden fajta gyümölcs | |
Gabonafélék (kenyér és tésztafélék, rizs) | sószegény kenyérfélék, magos kenyér korlátozott mennyiségben (200-300g naponta) | erősen sózott pékáruk (pl.: sóskifli) |
Cukor, édességek, sütemények | kis mennyiségben, a zsírszegény süteményeket előnyben részesíteni | nagy mennyiségben édességek és sütemények |
Fűszerek | egyéb fajták só hozzáadása nélkül | fűszerkeverékek, leveskocka, levespor, mustár, ketchup, paradicsompüré |
Italok | alacsony nátrium tartalmú ásványvíz, gyümölcslé, tea, kávé kis mennyiségben | magas nátrium tartalmú ásványvíz nagy mennyiségű zöldséges ivólé, alkohol |
Elkészítés módja | módja párolás, dinsztelés, grillezés, hirtelen sütés, forrázás | zsírban és sóban gazdagon (pl.: fritőzben sütés, marinírozás, panírozás és olajban pácolás) |