A magasvérnyomás-betegség (hipertónia) élethossziglan tartó és okilag nem gyógyítható. Genetikai alapú és olyan összetett betegség, amelynek kialakulási módját még nem ismerjük pontosan. A betegek együttműködésével történő orvosi kezelés hatására fenntartható az ideális vérnyomás, és ezzel a későbbi szövődmények is megelőzhetőek, kivédhetőek. Maga a vérnyomáscsökkentés-beállítása a gyógyítás fontos része. Ez azonban tartós odafigyelést, orvosi segítséget, ellenőrzést és kezelést igényel, indokol.

Nem szabad bagatellizálni sem a hipertónia tényét, sem kezelését. Gyakran halljuk: ó csak egy kis magas vérnyomásom van! Ez nem ilyen egyszerű, mert a hipertóniában a vérnyomás ingadozik, (gyakran normális is lehet) néhány mérés nem referál megfelelően az állapotról. Az odafigyelés fontos része a megfelelő táplálkozás és a rendszeres mozgás, valamint a szükséges gyógyszerek rendszeres és pontos bevétele. A hipertónia okozta későbbi súlyos szív-, vese- és agyi betegségek megelőzése érdekében a kezelőorvos a beteg állapotához és veszélyeztetettségéhez legjobban illő kezelést választja ki, nemcsak a magas vérnyomás csökkentésére törekszik. Évente ajánlott a 24 órás vérnyomás monitor (ABPM) elvégzése.

A hipertónia-magas vérnyomás kezelésének célja

 • a normális vérnyomás helyreállítása, amely mindenképpen 140/90 Hgmm alatt van,
 • a napi vérnyomás egészséges ritmusának biztosítása: éjszaka alacsonyabb legyen a vérnyomás, mint nappal,
 • a kóros vérnyomás-kiugrások és a kóros vérnyomás-ingadozás kiküszöbölése, mert ezek évek alatt (gyakran fel nem ismert módon) jelentős mértékben megterhelik és károsíthatják az ereket,
 • a szív- és érrendszeri kockázati tényezők felismerése és kezelése (speciális pl. szív ultrahang vizsgálatokkal),
 • az egészséges életvitel megvalósítása,
 • ha a hipertóniában már érrendszeri és szívkárosodás bekövetkezett, annak lehetőség szerinti megállítása, bizonyos folyamatok visszafordítása, és az új szövődmények kivédése.

Hipertónia-magas vérnyomás és életkor

Nem igaz az a régi hit, miszerint a normális vérnyomás felső határa annyi, mint az életkor plusz 100 Hgmm (pl 80 évesnél 180).

Az európai és amerikai ajánlások szerint 80 év felett elfogadható 150-es szisztolés érték is, az angol ajánlás ezt már 60 év felett megengedi.

Az otthoni mérések alapján a 135/85 alatti érték tekinthető optimálisnak, de mindenképpen 140/90 alatti a jó érték. (Bizonyos betegségekben más, ún. célértékek jelentik az optimális értéket). E felett már magas vérnyomásról beszélhetünk, ha háromszor, különböző időpontban, nyugalomban mértek ennél magasabb értéket.

Hipertónia-magas vérnyomás kivizsgálásának célja

 • a diagnózis felállítása (többnyire 24 órás vérnyomásmérő monitor-ABPM is szükséges).
  a másodlagos, valamilyen konkrét okra, betegségre visszavezethető-e  hipertónia. (Ez viszonylag ritka, de esetleg gyógyítható (vese, pajzsmirigy stb. alapbetegség mellett).
 • hipertónia szövődmények felismerése, hogy kialakult-e valamilyen érrendszeri károsodás, szív-, agyi-, veseszövődmény (szív ultrahang, EKG, szemfenék vizsgálat szükséges),
 • fel kell tárni a rizikót jelentő állapotokat: cukorbetegség, magas vérzsírok, húgysavszint-emelkedés, társbetegségek, külső tényezők (alkohol, dohányzás, drogok élénkítő szerek, anabolikus szteroidok, stb.),
 • a megfelelő vérnyomáscsökkentő kezelés kiválasztása: egyénre szabva figyelembe véve a vérnyomás típusát: melyik napszakban emelkedett, van-e éjjeli hajnali emelkedés, fizikai terhelés emeli-e, stb. Kor, nem foglalkozás, fizikai állapot, társbetegségek, egyéb gyógyszerek, pszicho-szociális miliő figyelembevételével. (többnyire 24 órás vérnyomásmérő monitor-ABPM is szükséges).

Nem jelent hipertóniát-magas vérnyomás betegséget:

 • Ha csak egyszer észleltek 140/90 feletti vérnyomást.
 • Ha pontatlan volt a mérés.(pl. csuklón mérő).
 • Ha hibás volt a vérnyomásmérő, vagy kicsi volt a mandzsetta.
 • Ha a mérés körülményei nem voltok biztosítottak (5 perc pihenés után, ülve, kart letámasztva kell mérni).
 • Ha nem gyakorlott szakember méri nem digitális mérővel a vérnyomást.
 • Ha digitális vérnyomásmérők mandzsettája nem előírásszerűen, a szív. magasságában van, a kar nincsen nyugalmi, letámasztott helyzetben.
 • Jelentős különbség lehet az egyes napszakokban mért vérnyomásértékek között. A reggeli és a kora délutáni órákban magasabb lehet a vérnyomás, de ha csak ekkor magas, az már kórosnak tekinthető.
 • Lehet különbség a két karon mért vérnyomás között, de ez a 10-15 Hgmm-t nem haladhatja meg.

Hipertónia-magas vérnyomás felismerése

Legegyszerűbb vérnyomásméréssel. Gyakran ugyanis nem okoz tünetet vagy panaszt.

Ha tünetet okoz: szapora erősebb szívverés, fejfájás, szédülés, mellkasi nyomás látászavar, fáradékonyság, fizikai, szellemi vagy nemi teljesítőképesség csökkenése – ajánlott a 24 órás vérnyomás monitor (ABPM) elvégzése.

Hipertónia-magas vérnyomás kezelése

Maga a hipertónia egy betegség, mely többnyire gyógyíthatatlan, élet végégig elkísér betegség. Élethossziglan odafigyelést, legtöbbször gyógyszeres kezelést igényel. A természetes gyógymódok csak igen enyhe esetben alkalmazhatóak (ennek megállapítására a  24 órás vérnyomás mérés (ABPM) a legtöbb esetben szükséges). A hipertónia ha nem is gyógyítható, de eredményesen kezelhető, ami a magas vérnyomás tartós normalizálását eredményezi. Ezzel a késői szövődmények megelőzhetők és csökkenthető az érelmeszesedés, a szívkoszorúér betegség, infarktus, stroke kialakulásának kockázata.

Csak akkor érhető el eredmény, ha az alábbi elvek teljesülnek:

 • Minden nap szedje be gyógyszerét, lehetőleg ugyanabban az időpontban.
 • A gyógyszer mellett alkalmazza az ún. nem gyógyszeres kezelést: sószegény étrend, fizikai aktivitás, testúlyredukció, relaxációs gyakorlatok.
 • Rendszeresen, akár havonta keresse fel orvosát, mondja el, ha tapasztalt valamilyen változást állapotában, közérzetében.
 • Ha hirtelen kedvezőtlen változást észlel: túl magas vagy alacsony vérnyomás, konzultáljon kezelőorvosával.
 • Ha új tünetek alakulnak ki: mellkasi fájdalom, fulladás, lábdagadás, éjszakai vizelés kardiológus szakorvosi konzultáció, szív ultrahang, terheléses EKG javasolt.
 • A hipertóniát hatékonyan kezelni csak akkor tudja, ha megismeri azt és megtanulja a kezelés alapszabályait.
 • Hipertóniásként a betegségét el kell fogadnia, azzal meg kell tanulnia együtt élni.