Sokan nem ismerik a normális vérnyomás értékeit. Az otthoni mérések alapján a 135/85 alatti érték tekinthető optimálisnak, de mindenképpen 140/90 alatti a jó érték. E felett már magas vérnyomásról beszélhetünk, ha háromszor, különböző időpontban, nyugalomban mértek ennél magasabb értéket.

Vérnyomásunk nem állandó, gyakran változik, a fizikai, pszichikai állapottól függően, akár percenként többször is. Ha három mérést végzünk egymás után, az első általában a legmagasabb, a második alacsonyabb szokott lenni, így érdemes a mérések átlagát venni. Az egyéni bioritmustól függően jellemző napszaki “szabályos” ingadozás is van – ez is megváltozik hipertóniában. Ezt pontosan lehet megállapítani a 24 órás vérnyomás monitorozással (ABPM), s ezután lehet a kezelést az egyéb bioritmusára egyedileg beállítani (ezt a kezelési módot, gyógyszeradagolást kronofarmakológiának nevezik).

Vérnyomás értékek

Két számot ír ki a készülék. Az első a magasabb az ún. szisztolés érték, ezt akkor méri, amikor a szív kilöki a vért. A második az ún. diasztolés érték, amit akkor mér, amikor a szív elernyed. Más néven a verőekben keringő vér nyomásának maximális és minimális értéke.

Hipertónia-magas vérnyomás veszélyei

Hipertóniában többnyire mind a szisztolés, mind a diasztolés érték nagyobb, mely az érrendszer számára nem optimális érték. Ez a többletnyomás terheli az érrendszert és nagysága, ingadozása károsodást okozhat a szív-, agyi-, veserekben elsősorban. Következménye: szívkoszorúér betegség-szívinfarktus, agyi érbetegség-stroke, vesebetegségek lehetnek. Ezek a megfelelő vérnyomáscsökkentő kezeléssel megelőzhetőek. Ha nem kezelik, akkor derült égből villámcsapásként érkezhet a szív- vagy agyi károsodás.

Vérnyomásmérés hipertóniában

A rendszeres otthoni mérés segít megismerni betegséget, és a panaszok egyéb tényezőkkel pl. stressz, fronthatás. stb. esetleges összefüggéseit. Ehhez rendszeres mérésekre, a mérések adatainak rögzítésére van szükség. Naponta többszöri mérés javasolt: reggel felébredés után, délelőtt és késő délután, de legalább naponta kétszer. Később, ha a gyógyszer hatása kialakult, hetente 2-3x elegendő mérni, különböző napszakokban. Ha rendkívüli esemény (fizikai, pszichika stressz, stb.) éri, vagy panaszai vannak (fejfájás, szédülés, szapora szívverés) akkor mérendő a vérnyomás. A mért értékeket célszerű felírni, s ezekkel konzultálni kezelőorvosával.

Magas vérnyomásérték kezelt hipertóniában

Ha beállított kezelés mellett magas értéket észlelünk, érdemes öt perces várakozás, nyugalmi állapot után megismételni a mérést. Ehhez tanácsos a mandzsettát levenni, újból, pontosan felhelyezni, a kart ellazított helyzetben tartva újra mérni. Ha az ismételt mérés közel normálisértékű, akkor az előzőt nem kell feljegyezni, és “kórosnak” tekinteni. Ha magas, akkor soron kívül gyógyszer (gyorsan ható vérnyomáscsökkentő) bevétele lehetséges, vagy más gyógyszer szedésének elkezdése. Ezeket konzultálja meg kezelőorvosával.