Élelmiszerek purintartalma (mg/100 g) 

Kerülendő  .
250 mg/100 g felett:  
belsőségek, szardínia, heck, tonhal, pisztráng

150-250 mg/100 g
csirke- es libamáj, lóhús, bárány- birkahús, csirke-, liba-, pulykamell, libacomb, májas felvágott, lazac, sügér, hering, rákok kagylók, ponty, szójabab, mák

Mértékkel fogyasztandó
100-150 mg/100 g
 sertéshús, borjúhús, marhahús, kacsamell, nyúlhús, sonka (nyers, főtt, füstölt), csirkecomb, pulykacomb, fácán, nyúlhús (vad, házi), nyelvhal, tőkehal, makréla, csuka, fogas, szárazbab, lencse, csicseri borsó, lenmag, mazsola, napraforgó mag

Nagyobb mértékben fogyasztható
50-100 mg/100 g
mortadella, marha es sertésvelő, osztriga, lepényhal, angolna, keszeg, száraz borsó, zöldborsó, árpa, zab, köles, szezámmag, gombák, brokkoli, póre- és metélőhagyma, petrezselyem, paprika, paraj, sóska, aszalt szilva, szárított füge, banán, füge, földimogyoró, kakaópor, kesudió

30-50 mg/100 g
zöldbab, rozs, búza, barna kenyér, karfiol, fejes- és kelkáposzta, kelbimbó, csemege kukorica, tök, patisszon, sütőtok, kínai kel, sárgadinnye, szárított datolya, mandula, mogyoró

30 mg/100 g  alatt
fehér liszt, fehér kenyér, kömény, karalábé, spárga, padlizsán, cukkini, sárgarépa, saláta, burgonya, retek, vöröshagyma, paradicsom, uborka, egyéb gyümölcsök, dió

Minimális purintartalmú
tejtermékek, tojás

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége alapján