1. anamnézis megfelelő felvétele és értékelése

(több mint 3×140/90 feletti érték, vérnyomáskiugások)

2. megfelelően értékelt  panaszok és tünetek már HT gyanúját keltik

Leggyakoribbak a kardiális tünetek (gyakorisági sorrendben):

szapora szívverés, palpitáció, szabálytalanságok, kihagyások, nagyobb dobbanás érzése, fulladás (nyugalomban és/vagy terhelésre), mellkasi diszkomfort és/vagy anginás típusú fájdalom.

Kardiológiára küldés előtt HT diagnosztika (ABPM is) végzendő !

Gyakoriak a cerebrális tünetek: Szédülés (nem forgó), látászavar, látáscsökkenés, fejfájás, kéz v lábzsibbadás és/vagy gyengeség, kocentrációképesség csökkenése

Ritkábbak: renális, periferiás artériák, szekunder hipertónia, horkolás, alvási apnoe, krónikus tüdőbetegség.

3. Vérnyomásmérés hibái

 Otthoni mérések:

Normálisnak mért vérnyomások kis száma nem tükrözi a kezdetben ingadozó vérnyomást, (gyakran normális vagy akár alacsonyabb is lehet) s nem mindig találnak bele a magasabb értékekbe.

Ijesztően kisebb pulzus, bradycardia automata vérnyomásmérővel: ez a műszer mérési hibája, ugyanis beleméri az extraütés utáni szünetet, így átlagol s ezáltal kisebb pulzust mér. Nyaki éren történő pulzus tapintása adja a valódi pulzust.

Rendelői mérések:

 Ismert az álcázott (maszkírozott) hipertónia, amikor a rendelőben normális, de otthon magas értékek vannak. A fehérköpeny hatás vagy hipertónia sem ártalmatlan: mintegy 30%-ban valódi hipertóniát takar.

 24 órás vérnyomás monitorozás (ABPM).

 A legpontosabb módszer. Fontos, hogy ne csak a 24 órás átlagértékeket vegyék figyelembe, hanem külön a nappali és éjszakait, valamint a systolés és diastolés időindexeket, valamint a diurnális indexet (nondipper jelenség, reggeli emelkedések diagnózisa, stb ( részletesen ld ABPM részben)

4 . Keressünk  EKG jeleket

 • Bal kamra szisztolés terhelés jelei:
  •  Bal tengelyállás,
  •  A mellkasi elvezetésekben szimmetrikus T hullámok,
  •  V5-6 elvezetésekben  lapos vagy sekély negatív T-k.
  • Bal anterior hemiblokk,
  •  Inkomplatt vagy komplett bal Tawara szárblokk
 • Bal pitvar terhelés jelei, sinus tachykcrdia
 • Extrasystolék

 Ha a fenti EKG jeleket látjuk, készíttessünk echokardiográfiát, 24 órás ambulans vérnyomás monitorozást (ABPM), szemfenék vizsgálatot, laboratóriumi rizikófaktorok monitorozását (húgysav és homocystein is).

5. Mellkas rtg, mellkasi CT

bal kamra megnagyobbodás, aorta tágulat, aorta szklerózis, pulmonalis pangás jelei

6. Keressük a szív ultrahang vizsgálatkor (vagy a leírt leletben) a hypertonia jelenlétére utalható – esetleg már hypertoniás szívbetegség okozta  eltéréseket! Megfelelően értékelt echokardiográfiával panasz és tünetmentes hypertonia felismerhető: gyakran a vizsgálók a leletben nem emelik ki ezek jelentőségét-összefüggését hipertóniával

 • Bal pitvar nagyobbodása (>40mm)
 • Ao gyök/ao ascendens tágulat.( >30 mm)
 • Aorta billentyű megvastagodása (echodenzitás fokozódása) kezdeti jele a hipertóniának, melyet a billentyű szklerózisa, inszufficienciája követ
 • Bal kamra hipertrófia (bal kamrai szívizomtömeg növekedés:norm értékek: nők 67-162 g, ffiak: 88-224 g, testfelszínre vonatkoztatva: nők: 43-95 g/m2, ffiak: 49-115 g/m2
 • relaxáció zavara vagy súlyosabb diasztolés funkciózavar (diszfunkció), Itt fontos a „hagyományos” kóros Doppler jeleken ( E/A<1, E hullám deceleráció>240 msec,) túlmenően kóros szöveti Doppler ( E/E’ vagy E / Ea >8)  is készüljön, mert normális E/A értéknél is kimutathat hipertónia okozta diasztolés diszfunkciót.
 • Kóros regurgitációk: mitrális inszufficiencia, aorta inszufficiencia. 
 • Falmozgási zavarok (hypokinezis).

Ezeket keressük a leletben, mert gyakran nem szerepelnek az értékelésben és gyakran  nem utal a vizsgáló hypertonia lehetőségére !

Megfelelőn értékelt echokardiográfiával panasz és tünetmentes hipertónia is felismerhető

Hypertoniás szívbetegség felismerése lehetséges – megfelő mérésekkel – TDI is -. echokardiográfiával tünetmentes betegeknél

Részletesen ld: 2018 ESC/ESH Guidelines for the management of arterial hypertension.

A Magyar Hypertonia Társaság szakmai irányelve. 11. módosított, javított és kiegészített kiadás. 2018.  Szauder I: Hypertonia és szövődményei a napi gyakorlatban. .Budapest, Medicina. 2018.