Milyen tünetek lehetnek magas vérnyomásban?

Szapora szívverés.

Nem szapora: edzetlen, enyhén túlsúlyos, érzékeny idegrendszerű nőknél 80-90/perc.

Szabálytalan szívverés:

Felgyorsulások, kihagyások érzése. Utóbbit ún extrszisztolia –azaz  soron kívül szívütés okozhatja, a nagyobb dobbanás után mely után hosszabb szünetet éreznek, mintha leállna a szív. Figyelem: nem kell megijedni,ettől nem áll le a szív ( a hosszabb szünetet fizológiai tény magyarázza: a következő szívütés nem tud olyan gyosran lefutni az ingerületvezető pályán mint az előző, ezért van a hosszabb szünet).

Erősebb szívverés.

Főként nyugalomban

Terhelésre gyorsabban felpörgő szivverés

Ezek oka: a szívnek ha magaws vérnyomás akkor egy szűkebb ,nagyobb ellenállású érrendszeren kell átnyomni a vért. Mit tehet a szív: erősebben, gyorsabban üt és néha soron kívül ütásekkel ( extraszisztole) reagál.

Ez is természetes jelenség.

Megoldása: nem szív gyógyszeres lelassítása,(gyors pulzus kezelése)  mert ez önmagában nem csökkenti kellően a vérnyomást, hanem  a vérnyomás megfelelő  csökkentésével, normalizálásával kell levenni a szívről a terhet, s akkor nem fog „erőlködni”.Ebben a sport (dinamikus mozgások ún. kardiotréning), sószegény étrend, testsúlyredukció, dohányzás elhagyása elsődlegesen  fontos. Hasznosak lehetnek relaxációs gyakorlatok: jóga, tajcsi meditációk. Bizonyos vérnyomás értékek felett ezek nem elegendőek, már gyógyszeres kezelés is szükséges.

Műszeres felismerési lehetőségek

Mellkas rtg:

szívnagyobbodás

EKG:

ún bal szívkamra terhelési jelei, ritmuszavarok

Sziv ultrahang (echokardiográfia):

A vérnyomás terhelés jelei (több éve fennálló esetben)

Bal szívkamra nagyobbodás, a szív elernyedés gátlásának (relaxatio) zavara, billentyű meszesedések, hibák

NB: mivel gyakran méréssel nem ismerhető fel ( ingadozik a vérnyomás , és ezért nem mindig találnak bele a magasabb értékekbe) a fenti eljárásokkal kimutatott eltérésalapján lehet felállítani a magas vérnyomás gyanúját, melyet vérnyomásmérésekkel kell megerősíteni.