Több beszámolóból is a laikus számára ijesztően úgy tűnhet ki, hogy a magas vérnyomásos betegeknél a leggyakoribb a koronavírus halálozás. A Népszavában egy orvos így nyilatkozott: „A legnagyobb veszélyben a viszonylag jó fizikai állapotban lévő idős emberek vannak, akiknek mondjuk a karbantartott magas vérnyomás betegségükön kívül nincs más bajuk.”

Ha kicsit az adatok mögé nézünk, és azokat összefüggéseiben értékeljünk, már nem is olyan ijesztő a helyzet.

Kínai források szerint (Report of the Who-China Joint Mission on Coronavirus Disease 2019 (Covid-19), 28 febr 2020) azoknál, akiknek nem volt ismert betegségük, a halálozás 1,4 % volt, míg a szív érrendszeri betegségeknél 13,2 %, a cukorbetegeknél 9,2 % és 8,4 % a magas vérnyomásoknál.

Fotó: Bazánth Ivola

Olaszországban a legutóbbi adatok szerint az elhalálozott koronavírosus betegek 1,1 %-ában nem volt egyéb betegség, 26,1 %-ában 1 betegség, 25,7 %-ában 2 betegség és 47 %-ában 3 betegség fordult elő. Magas vérnyomás 76,5 %-ban, iszkémiás szívbetegség-koszorúér-betegség 37,3%-ban, pitvarfibrilláció (szívritmuszavar egyik formája) 26 %-ban rákos betegség 19,4 %-ban. (Az adatok forrása itt olvasható)

Miért ilyen sok a magas vérnyomás? Mert ez a leggyakoribb népbetegség (a lakosság mintegy 34-37 %-át érinti, 65 év felett pedig 50-60%-át, Olaszországban igen magas az átlagéletkor) így részben a gyakorisága magyarázza a magas százalékot.

Fontos kiemelni, hogy nem kell megijedniük a magas vérnyomásos betegeknek, mert ez a magas százalék csak az elhunytak közötti előfordulását mutatja, nem pedig a halálozásban betöltött szerepét! Ezt nem vizsgálták, pedig ha ismernénk az elhalálozottaknak a vírusfertőség előtti állapotát, akkor lehet korrekt véleményt mondani a halál okáról (mely lehet hogy egyéb okból is bekövetkezhetett volna).

Ugyanakkor a magas vérnyomás nem önmagában okozza a koronavírus magasnak tűnő halálozását.

Ugyanis ha nincs egyéb betegség csak magas vérnyomás, (azaz szövődménymentes magas vérnyomásról van szó) és ha ez jól kezelt, akkor nem jelent nagyobb veszélyt mintha nem lenne magas vérnyomása a betegnek. Ezek a gyakorló orvos számára jól ismert tények az influenza járványok kapcsán (melyek hatásai a szervezetre hasonlóak a koronavíruséihoz). Sajnos a magas vérnyomás számos esetben- akár fel nem ismerten is- okozhat szívizom vérellátási zavart (iszkémás szívbetegséget, koszorúér-betegséget, szív-ritmuszavart) éppúgy, mint a cukorbetegség, a magas koleszterinszint stb. Ekkor pedig nem a magas vérnyomás önmagában, hanem az általa okozott kardiovaszkuláris- szív szövődménynek a felelősek a magasabb halálozásért.

Tehát nem kell félniük a magas vérnyomásban szenvedőknek, viszont fokozott figyelmet kell fordítani a vérnyomás jó beállítására és ha van szövődmény, akkor annak kezelésére.

Prof. Dr.Szauder Ipoly
Belgyógyász, kardiológus, hypertonológus

Az írás megjelent a 168ora.hu oldalon.