„A magas vérnyomás önmagában is kockázati tényezőnek számít koronavírus-fertőzés esetén” – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az M1 aktuális csatornán szombaton. Ez azonban csak részben igaz, a probléma ugyanis a kezeletlen magas vérnyomással és az ebből következő szövődményekkel van, legalábbis Dr. Szauder Ipoly kardiológus emellett foglal állást a 168 órának adott interjújában. „Miért ilyen sok a magas vérnyomás? Mert ez a leggyakoribb népbetegség (a lakosság mintegy 34-37 %-át érinti, 65 év felett pedig 50-60%-át, Olaszországban igen magas az átlagéletkor), így részben a gyakorisága magyarázza a magas százalékot.”

Ha ugyanis nincs egyéb betegség csak magas vérnyomás, azaz szövődménymentes magas vérnyomásról van szó és ha ez jól kezelt, akkor nem jelent nagyobb veszélyt, mintha nem lenne magas vérnyomása a betegnek. „Ezek a gyakorló orvos számára jól ismert tények az influenzajárványok kapcsán, melyek hatásai a szervezetre hasonlóak a koronavíruséihoz” – mondta a szakember.

Magas vérnyomás és a koronavírus

A magas vérnyomás számos esetben okozhat szívizom-vérellátási zavart (iszkémás szívbetegséget, koszorúér-betegséget, szívritmuszavart) éppúgy, mint a cukorbetegség, a magas koleszterinszint. Ekkor pedig nem a magas vérnyomás önmagában, hanem az általa okozott kardiovaszkuláris szövődmények a felelősek a magasabb halálozásért. Tehát nem kell félniük a magas vérnyomásban szenvedőknek, viszont fokozott figyelmet kell fordítani a vérnyomás jó beállítására és ha van szövődmény, akkor annak kezelésére.

Forrás: 24.hu