Többen kérdezték van-e gyógyhatása a Heart Tonic elnevezésű; gyógyszernek nevezett készítménynek, amelynek reklámja különböző orvosi neveken küldve érkezik betegekhez, orvosokhoz.

Belgyógyász, hipertonológus és kardiológus szakértők szerint nincs klinikai vizsgálatokkal alátámasztva ennek szernek a hatékonysága. A hirdetés valóságtartalma is kétes, ugyanis a magas vérnyomás nem gyógyítható egy csapásra, s nem bizonyított a flavonoidok vérnyomáscsökkentő hatása sem.

Ha pedig elolvassuk a hirdetés további részeit, sok igazolatlan és tudománytalan állítás szerepel pl: a szakértőnek mondott 109 éves (?) nyilatkozó szövegében, valamint a pozitív véleményt adók írásaiban. A szer OGYI engedéllyel sem rendelkezik.

Ezeken a neveken, ilyen szöveggel érkeznek a hirdetések (ide másoltuk):

Dr.Antal BiankaVérnyomás csökkentés egy bevált módszerrel (PQ1THL5)

Dr.Barna MelindaVérnyomás csökkentés egy bevált módszerrel ( y85BYM6 )

Dr.Vass ZsanettA magas vérnyomás egy csapásra gyógyitható!

Dr.Fekete Petra A magas vérnyomást könnyen kezelheti

Óvakodjunk a nem bizonyított hatású készítményektől!

Javasoljuk honlapunk olvasását, melyben részletesen leírjuk a magas vérnyomás kezelésére vonatkozó tudományosan bizonyított és ellenőrzött hatékony gyógyszeres és nem gyógyszeres eljárásokat. (Ezek ún. evidencián alapuló, több tízezer beteg bevonásával történő, a véletlenszerű hatást kizáró statisztikai vizsgálatokkal alátámasztottak). Ezek hatékonyságát, eredményességét nem csak a tudományos vizsgálatok, hanem a gyakorló orvosi tapasztalatok is igazolták.

Igen fontos, hogy csak ezek révén lehet megelőzni a magas vérnyomás szövődményeit: agyi érbetegség (stroke) szív (koszorúér betegség-infarktus-szívelégtelenség) és veseelégtelenség.