Mit okoz a konyhasó (NaCl)?
A keringő vértérfogatot növelve emeli a vérnyomást (ún. térfogat hipertóniát okoz).
A túlzott sófogyasztás önmagában is okozhat hipertóniát, vagy a már meglévőt súlyosbíthatja.
Javaslat: a sóbevitelt (NaCl) 6 g alá vinni ( illetve a Na bevitelt 3 g alá)
- Otthoni sózás minimalizálása
- készételek sótartalmának megismerése (várhatóan ezt hamarosan feltüntetik az élelmiszer címkéjén)
Sok sót tartalmaznak:
- száraz hentesáruk (kolbász szalámi sonkák stb)
- sajtok
- füstölt halak akár 2-3 g Na Cl 10 dkg-ként)
- kenyérfélék
Natrium glutamát ( E 621 jelzés a címkén) szerepe:
Ételízesítő, a legtöbb ételbe teszik, nem ismert mennyiséget
A szervezetben Na-ra és glutaminsavra bomlik
Legtöbb ételízesítő tartalmazza, keleti konyhák sokat használják
(erre érzékeny egyéneknél hasi panaszokat is okozhat)