Mit okoz a konyhasó (NaCl)?

A keringő vértérfogatot növelve emeli a vérnyomást (ún. térfogat hipertóniát okoz).

A túlzott sófogyasztás önmagában is okozhat hipertóniát, vagy a már meglévőt súlyosbíthatja.

Javaslat: a sóbevitelt  (NaCl) 6 g alá vinni ( illetve a Na bevitelt 3 g alá)

  1. Otthoni sózás minimalizálása
  2. készételek sótartalmának megismerése (várhatóan ezt hamarosan feltüntetik az élelmiszer címkéjén)

Sok sót tartalmaznak:

  • száraz hentesáruk (kolbász szalámi sonkák stb)
  • sajtok
  • füstölt halak akár 2-3 g Na Cl 10 dkg-ként)
  • kenyérfélék

Natrium  glutamát ( E 621 jelzés a címkén) szerepe:

Ételízesítő, a legtöbb ételbe teszik, nem ismert mennyiséget

A szervezetben Na-ra és glutaminsavra bomlik

Legtöbb ételízesítő tartalmazza, keleti konyhák sokat használják

(erre érzékeny egyéneknél hasi panaszokat is okozhat)