Az extraszisztole igen gyakori szívpanasz: szabálytalan szívverés szívkihagyás érzése, nagyobb szívütés után szünet- mintha leállna a szív – mondják. A rossz érzés ellenére ettől még nem áll le a szív! A 24 órás EKG monitorozásból ismert, hogy extraszisztole szinte mindenkinél előfordul, még egészséges szíven is és gyakran nem okoz tünetet-panaszt.

Extraszisztole magyarázata:

Az extraszisztole, soron kívüli, korán jövő szívütés (angolul: premature beat). Valamilyen okból a normális ütésnél egy szívütés korábban jön, mint a normális és ez az ütés vezetődik le a szív ún. ingerületvezető rendszerén. Ezért a következő, normális ütés már nem ingerelhető fázisban találja az ingerületvezető rendszert. A következő ütés csak késve tud levezetődni, melynek késését megérzik. Erősebbnek, nagyobbnak pedig azért érezhető, mert a késési időszakban, a hosszabb elernyedési (diasztolés) fázisban több idő áll rendelkezésre, a koszorúerek jobban telődnek, s ezért nagyobb erővel húzódik össze a szív.

Ez tehát önmagában nem kóros, az észlelt panasz és tünet egy normális, fiziológiai folyamat következménye! Mindenkinél előfordulhat, egészséges szíven is! Okai különbözőek lehetnek, s kezelése is az okok feltárása után történhet.

Extraszisztole okai:

Leggyakrabban a fel nem ismert vagy nem megfelelően kezelt magas vérnyomáshoz társulhat. A szív betegségén kívül egyéb okai is lehetnek: igen gyakran idegi eredetű stressz, kifáradás okozhatja, vagy pajzsmirigy túlműködés, gyakran hasi puffadás, mely bél vagy gyomorbetegség következménye (ún gastrocardialis – Roemheld – szindróma). Utóbbi magyarázata, hogy a puffadás megváltoztatja a szív helyzetét, melyre az extrasystoléval reagálhat, illetve reflux betegségnél (GERD) a gyomorból kiinduló ingerület az ún. bolygóideg (nervus vagus) közvetítésével válthat ki extrasystoliát.

Az extraszisztole okának kiderítése:

Minden esetben javasolt a szív kivizsgálása: EKG, szív ultrahang 24 órás EKG (Holter) monitorozás és 24 órás vérnyomás monitorozás (ABPM), esetleg terheléses EKG.

ExtraszisztolekKezelése:

Ha szívbetegség okozza, akkor annak kezelésével, kardiológiai gyógyszerekkel szüntethető meg az extraszisztole.

Ha pedig nem a szív beteg, akkor az egyéb okok kezelésével lehet megszüntetni az extraszisztolét.

Ismételten hangsúlyozzuk a magas vérnyomás felismerésének jelentőségét, kezelését az extraszisztole megszüntetésében, valamint a gyomor- bélbetegségek kezelését, mert ezek  egyes kardiológiai gyógyszerekre (mint például a béta-blokkolók csoportjába tartozó szerek) nem, vagy alig reagálnak.