Igaz, hogy a legnagyobb veszélyben a viszonylag jó fizikai állapotban lévő idős emberek vannak, akiknek a karbantartott magasvérnyomás-betegségükön kívül nincs más bajuk?

Egyértelműen nem. Önmagában a magas vérnyomás nem okoz veszélyt. Ugyanis megfelelő orvos-szakmai elemzéssel, az adatok mögé nézve kiderül, hogy a gondos orvosi ellenőrzés alatt álló, szövődménymentes magas vérnyomásos embereknek sem kell jobban félniük másoknál.

Igaz, hogy a szív működését is befolyásolja a vírus?

Ez így pontatlan és félrevezető, mert nagyon ritkán befolyásolja a vírus közvetlenül a szív működését, de egyéb hatásai a már korábban károsodott szívre nehezen elviselhető plusz terhet tesz. A vírus a légutakat támadja és elsődleges célpontja a tüdő. A legsúlyosabb szövődménye az egész tüdőre kiterjedő, súlyos tüdőgyulladás légzési elégtelenséggel.

A már meglévő szívbetegség azért súlyosbodik, mert a gyulladásos tüdőben kevésbé oxigenizált vérből többet kell a szívnek továbbítania a szervek megfelelő vérellátására, ez pedig a szív nagyobb terhelését jelenti.

Hasonlóképpen terheli a szivet az emelkedett vérnyomás, ezért is fontos a vérnyomás jó beállítása, mert így csökkenthető a szív többlet terhelése.

Igaz, hogy a nyugati arrogancia miatt lett több betegség Európában és Amerikában, mint Ázsiában?

Nem. Téves és szenzációhajhászó meghatározás. Nem arrogancia ugyanis a felelőtlenség és a nagyfokú individualizmus, amely az óvintézkedések és a szabályok be nem tartásával növelte a betegek számát. Időben lépve megóvhatjuk a lakosságot, újraszervezve a háziorvosi, kórházi ellátást, figyelembe véve a hazai sajátosságokat, valamint a WHO és egyéb nemzetközi szervezetek ajánlásait. Az intézkedéseket pedig a felmérések szerint a lakosság nagy része elfogadja és betartja.

Igaz, hogy a kijárási korlátozás vagy tilalom csökkenti a járvány terjedését?

Igen, a nemzetközi, elsősorban kínai tapasztalatok alapján a fertőzöttek 86 %-a fel nem ismert vírushordozó volt, akik elterjesztették a járványt és a diagnosztizált esetek 79 %-a tőlük kapta el a betegséget. Ezt lehet megelőzni a kijárási tilalommal, ez Kínában és más országokban is bebizonyosodott.

Igaz, hogy a maszk nem véd a fertőzés ellen?

Részben, ugyanis a viselőjét kevésbé védi:

a fedetlen arc részeken, hajon is megülhet a vírus és a maszk piszkálgatásával, óvatlan levételével-elhelyezésével elszórhatjuk. Ugyanakkor a többi embert védi a még nem ismert, tünetmentes fertőzöttektől.

Az idősek könnyebben elkapják a vírust?

Nem igaz, a fiatalok éppolyan könnyen elkapják. Az erről szóló újságcikkekben összekeveredett az elkapás és a lefolyás. Viszont a betegség az idősebbeknél súlyosabb lefolyású lehet.

Fotó: Abir Szultan

Súlyosabb lefolyású-e a betegség az idősek esetében?

Igen, többnyire, mivel az immunrendszer időskori csökkent védekező képessége részben a gyakoribb társbetegségek (elsősorban szív-, tüdő- és daganatos betegségek) miatt lehet súlyosabb a lefolyás.

Enyhébb lefolyású fiataloknál?

Igen, többnyire, mivel jobb az immunrendszer védekező képessége és nincsenek a vírusfertőzést súlyosbító társbetegségek. A fiatal, súlyos állapotúak többségénél is társbetegség állt a háttérben.

Mivel a fiataloknál gyakoribb a tünetmentesség, ők a panaszmentes vírushordozók és szerencsétlen esetben a fertőzést terjesztők-átadók.

Fotó: Balogh Zoltán

A vitaminok megvédenek-e a fertőzéstől?

Nem. Semmiféle fertőző betegségtől nem védenek meg. A C-vitamin nagy dózisban bizonyos vélemények szerint javíthatja az immunrendszer védekezését vírusbetegségekben. Ugyanakkor a zsírban oldódó vitaminok (A, E, D, K) felesleges, túlzott fogyasztása káros is lehet.

Tömény alkohol fogyasztása öli-e a vírusokat?

Nem, ugyanis mire az alkohol a vírushoz juthatna, nagyrészt lebomlik, ezért nem hat. A 70 %-os vagy annál magasabb alkoholtartalmú italok viszont külsődleges (pl. kéz) fertőtlenítésre is jók. Pozitív hazai példa: Abán és Csopakon a polgármesterek javaslatára pálinkából újradesztillálással állítottak elő 70 %-os fertőtlenítőt.

Az inhalálás öli-e a vírusokat?

Nem, mert az a hőfok, amelyen a vírusok elpusztulnának, károsítja a légutakat. De a hő vagy inhaláló szer nem is jut el a már a szervezetben lévő vírusokhoz.

Szabad-e kimennünk az utcára, ha úgy érezzük, szokatlan tüneteink (gyengeség, izomfájdalom, hőemelkedés, száraz köhögés, felső légúti hurut) vannak?

Nem, maradjunk otthon és minél előbb konzultáljunk háziorvosunkkal (telefonon vagy interneten). Amennyiben a gyanú megalapozott, ők tudnak tanácsot adni, intézkedni. Alapelv: tartsuk be a megelőzés szabályait, alkalmazzunk minden rendelkezésünkre álló védekező lehetőséget. Óvakodjunk a félretájékoztatástól, az álhírektől!

Prof. Dr.Szauder Ipoly
Belgyógyász, kardiológus, hypertonológus

Az írás megjelent a 168ora.hu oldalon.