Egy, a 24 órás vérnyomásmérésről szóló című írásban a következő jelent meg: „Ingadozó vérnyomás: a magas vérnyomás mellett a 24 órás vérnyomásmérés az ingadozó értékeket is pontosan rögzíti, amit egyszeri vérnyomásméréssel bizony nem lehet kiszűrni.”

Fontos pontosítani, mit is jelent az ingadozó vérnyomás, a betegek körében is elterjedt tévhit eloszlatására: „Nekem csak ingadozó vérnyomásom van”.

Pontosabban: minden magas vérnyomás „ingadozik” azaz alacsonyabb és magasabb értékek váltakoznak, kevésbé súlyos esetben gyakran normális értékek is mérhetőek, Ezért gyakran az otthoni mérésekkel nem találnak bele az emelkedett értékekbe, s így a magas vérnyomás diagnózisa nem állítható fel.

Ezért is fontos a 24 órás ambuláns vérnyomásmérés (ABPM), mert le lehet leplezni a nem kellően tájékozottak által ingadozónak vélt vérnyomást, de valójában már kialakult magas vérnyomás betegséget. Ez pedig a műszer által végzett részletes statisztikai vizsgálatokkal történik, nem csupán az átlagértékek kiszámolásával.

Az ABPM kiemelkedő szerepe az egyénre szabott gyógyszerelés beállításában van. Ezzel ugyanis felmérhető az egyén bioritmusa, melyen az értendő hogy miként ingadozik a vérnyomása, pl. éjjel magasabb vagy normális. Igen fontos hogy éjjel is normális legyen, ugyanis a súlyosabb szövődmények, mint a stroke és a szívinfarktus azoknál jelentkezhet gyakrabban, akiknek éjjel magasabb a vérnyomásuk). A bioritmus figyelembevételével lehet a legkorszerűbb, az ún. kronofarmakológiai terápiát megalkotni: úgy alakítani a gyógyszerek bevételének időpontját, hogy azok a megfelelő napszakban hassanak. Ezért gyakran az addig 24 órás egyenletes hatásúnak gondolt bizonyos gyógyszereket is például kétszer kell (reggel és este) bevenni.

AZ ABPM diagnosztikai szerepe mellett a terápia ellenőrzésében is fontos: mivel az otthoni mérésekkel nem lehet pontosan felmérni a gyógyszerek hatásosságát, súlyosabb magas vérnyomás esetében érdemes ABPM-el felmérni a gyógyszerek hatását. Tapasztalataink szerint az ABPM alapján gyakran kell módosítani a gyógyszereken.