Mivel szeretnénk elkerülni a téves információk káros hatását, az alábbiakban elmondjuk egy gyakorló hazai hipertonológus szakember véleményét.

Ezt olvastuk a „www.magasvernyomas.info” című honlapon:

„Hogyan kezelik ma a magas vérnyomást?

Amikor az orvoshoz elmegyünk a kialakult tünetekkel, akkor valamilyen vérnyomáscsökkentő gyógyszerrel „nyomja le” a vérnyomást, esetleg felír még vízhajtót is.”

Téves felfogás: a magas vérnyomás egy betegség, melynek neve és egyben tünete is a magas vérnyomás, mely súlyos szív és agyi szövődményeket okozhat. Szívinfarktust 60-70%-ban, agyi érbetegséget (stroke) 70%-ban a magas vérnyomás okoz. Ezért ezt gyógyítani kell a vérnyomás normalizálásával, megelőzendő a szövődményeket. Nem esetleg írnak fel vízhajtót, hanem ez a terápia része lehet, mint vérnyomáscsökkentő.

„Sajnos az orvosok nem keresik az okot, miért alakult ki a magas vérnyomás, csupán a tüneteket kezelik.”

Téves felfogás: a magas vérnyomás egy betegség, melynek egyben tünete is a magas vérnyomás. Mindig keresik az okot a kivizsgálás során (melyre nemzetközi tudományos társaságok javaslatai vannak), s ezzel deríthető ki, hogy ún. elsődleges vagy másodlagos magas vérnyomásról van szó.

S mivel a magas vérnyomás betegség lényege egyben a tünete a magas vérnyomás, így ezt kell kezelni! Azaz meg kell szüntetni a magas vérnyomást.

„Ilyenkor tehát nincs szó arról, hogy az illető testalkatához, életviteli szokásaihoz bármilyen módon alkalmazkodó, azokat figyelembe vevő terápiát rendelne az orvos, hanem csak a tünet visszaszorítását, csökkentését kísérli meg.„

Téves felfogás mivel a magas vérnyomás betegség lényege egyben a tünete, a magas vérnyomás így ezt kell kezelni! Individuális terápiákat alkalmaznak, melyben figyelembe veszik az egyén korát, nemét foglalkozását, társbetegségét, pszichoszociális miliőjét. A magas vérnyomás kezelésében mindig szerepel az életmódváltás, testsúlycsökkentés, kardiotréning, sószegény étrend ajánlás, akkor is ha gyógyszert javasolnak.

„A hatalmas vérnyomáscsökkentő gyógyszerválaszték közül azonban ritkán sikerül azonnal – de még negyedik, ötödik nekifutásra sem – a vérnyomás megfelelő beállítása.”

Téves felfogás nem nekifutásokról van szó, hanem gyakorlott szakemberek tapasztalatáról, melynek révén szinte minden esetben sikerül a vérnyomás beállítása, a súlyosságától, társbetegségektől, a beteg együttműködésétől függően változó időben, de 4-6 hét alatt bizonyosan!

„Amellett hogy ezek a gyógyszerek csökkentik a vérnyomást, mellékhatásként krónikus fáradtságot, esetleg depressziót és más kellemetlen tüneteket okozhatnak.”

Téves felfogás: a nem megfelelő gyógyszer okozhat mellékhatást, ma már a legtöbb vérnyomáscsökkentőnek vagy nincs, vagy igen csekély mellékhatása van. A jól beállított vérnyomásnál pedig javul a fizikai-szellemi teljesítőképesség.

Fontos felhívni a figyelmet, hogy az egész www.magasvernyomas.info honlap az evidencián alapuló klinikai vizsgálatokkal nem igazolt, nem elfogadott orvosi módszerek, terápiák reklámozója, így kárt okozhat azoknak akiknél a magas vérnyomás megfelelő gyógyszeres kezelése elmarad és súlyos szövődmények alakulhatnak ki!