Pánikbetegség esetén váratlan, visszatérő pánikroham jellemzi az állapotot.

Jól használható egyetlen anamnesztikus kérdés: „Tapasztalt-e Ön olyat, hogy rövid időre, másodpercekre vagy percekre eluralkodik Önön a rémület illetve a pánik, miközben heves szívdobogásérzése, légszomja és szédülés jelentkezik?Figyelem, nagyon fontos a panaszok kialakulásnak sorrendje: először van a szorongás (rémület, pánik) s ezt követik a szívpanaszok, nem pedig fordítva.

Más a jelentősége az időnkénti vérnyomás emelkedésnek és a magas vérnyomás betegségnek. Bizonyos hatások kiválthatnak vérnyomás emelkedést: fizikai megerőltetés, sport, idegi hatások, szorongás, félelem, düh, – ez nem jelent magas vérnyomás betegséget, ezek a szervezet alkalmazkodási reakciói, így normálisak.

A magas vérnyomásbetegség (hypertonia) a közhittel ellentétben nem idegi eredetű, hanem anyagcsere okú, az inzulinérzékenység kedvezőtlen megváltozása okozza. Ez befolyásolja a tudatunktól független ún vegetetív idegrendszer működését, ezért bizonyos szívpanaszok kialakulhatnak: erősebb gyorsabb szívverés érzése, némelykor szabálytalan szívütésekkel. Szerencsére az esetek többségében ez sem jelent szívbetegséget, csupán a szív magas vérnyomás okozta terhelését jelenti.

Részletesen ld. a „hypertonia, magas vérnyomás” c. tájékoztatóban írtakat.

Sajnos, az esetek kisebb részében együtt fordulhat elő (egymástól függetlenül kialakulhat) a pánikbetegség és a magas vérnyomás betegség.

Ezek elkülönítésére javasolt kardiológiai vizsgálatok

  • szív ultrahang
  • vérnyomás 24 órás monitorozása

A vizsgálatok részletesen láthatóak (video formában is) a “vizsgálatok” menüpont alatt.

Photo photoloni via Visualhunt.com